Interne audits in tijden van corona: op afstand 'in control'

Bekijk de video van het webinar terug door deze te downloaden

Ongeacht het thema (kwaliteit, informatiebeveiliging, milieu, arbo & veiligheid) is het uitvoeren van interne audits een verplicht onderdeel in iedere bedrijfsnorm. Hoe pak je een interne audit aan binnen je organisatie? En specifieker nog, gezien de actualiteit: hoe voer je een ‘remote’ interne audit uit? De coronamaatregelen dwingen veel bedrijven immers tot een kleinere bezetting en thuis werken. En daarmee ook tot auditen op afstand. In dit webinar geven we handige tips en tricks en tonen we je praktische voorbeelden met het oog op de (remote) interne audit. Ook is het mogelijk om gedurende het webinar via de Q&A-chat vragen te stellen. Deze worden aan het einde van het webinar door de sprekers behandeld/beantwoord.

Het webinar is opgenomen. Om de video te bekijken kun je, geheel vrijblijvend, het formulier op deze pagina invullen. Je krijgt dan toegang tot de webinar-video.

 

Aanvullende informatie over de inhoud van het webinar

webinar-interne-audit-op-afstand

Bevindingen, tekortkomingen & verbeterpunten

Met interne audits verzamel je als organisatie ‘bewijs’ om aan te tonen dat je ‘in control’ bent én signaleer je verbeterpuntenZo vormen de uitkomsten van interne audits input voor aanpassing van je beleid, doelstellingen en beheersmaatregelen en daarmee voor continue verbetering. 

De interne audit maakt deel uit van de zogenaamde ‘check-fase’ van de welkbekende PDCA-cyclus (Deming wheel). Een dergelijke check kan op allerlei manieren ingebouwd worden in een managementsysteem, maar interne audits zijn de bekendste vorm van monitoring. Vanuit de interne audit wordt een rapport opgesteld met daarin bevindingen, tekortkomingen en verbeterpunten. 

Wanneer je met een (ISO) bedrijfsnorm aan de slag gaat en je organisatie wilt laten certificeren voor bijvoorbeeld ISO 9001, ISO 27001, ISO 14001 of een andere bedrijfsnorm, dan kom je in aanraking met interne auditsVoorafgaand aan de formele certificeringsaudit moet je als organisatie door middel van interne audits zelf hebben vastgesteld dat je managementsysteem naar behoren functioneert. Na certificering dien je jaarlijks interne audits uit te blijven voeren. Je kunt de interne audits zelf uitvoeren (zo lang een proceseigenaar niet zijn eigen processen audit) of uitbesteden aan een externe partij. 

Coronacrisis vraagt om een remote interne audit

De laatste maanden vinden, vanwege de coronacrisis, veel werkzaamheden binnen organisaties digitaal – op afstand – plaats. Dat geldt ook voor de interne audit, wat vanzelfsprekend voor uitdagingen zorgt. Want hoe voer je zo’n remote audit uit? Welke tools gebruik je ervoor en hoe beoordeel je de werking van een managementsysteem op afstand? Hierover vertellen we je meer in dit webinar. 

 In dit webinar leer je:

  • Over het belang en de uitvoering van een (remote) interne audits;
  • Allerlei handige tips en praktische tricks voor het uitvoeren van een (remote) interne audit.

 

Terugkijken webinar video